SPACE! Kolumbiassa

Taideperustainen kasvuryhmämalli Omakuva N.Y.T. Kolumbiaan Madridin Instituutin, FinFami Uusimaa ry:n ja Externado yliopiston yhteistyönä

FinFami Uusimaa ry:ssä STEA:n tuella kehitetty Omakuva N.Y.T. -ryhmämalli jalkautuu Kolumbiaan 15.-29.5.2017 järjestettävän koulutusvierailun kautta.

Vierailu liittyy Madridin Instituutin ja Bogotálaisen Externado yliopiston yhteiseen Ulkoministeriön tukemaan kulttuurivaihtohankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuoda asiantuntijoita Suomesta luennoimaan ja verkostoitumaan kolumbialaisten toimijoiden kanssa. Hankkeen kautta syvennetään yhteistyötä ja kulttuurien tuntemusta sekä avataan mahdollisuuksia kehittää uusia hankkeita. Yksittäisten kulttuurihankkeiden sijaan tavoitellaan aitoon vuorovaikutukseen perustuvaa pidempiaikaista vaikutusta.

Externado yliopistolla, jonka tiloissa koulutus järjestetään Bogotássa, on käynnissä tutkimusprojekti, joka liittyy erityisesti mielenterveys- ja rauhantyöhön entisillä konfliktialueilla. Yliopistolla on vahvat suhteet eri organisaatioihin, jotka ovat aktiivisesti mukana rauhanprosessissa, johon liittyy mm. aseiden luovutus, miinakenttien puhdistus, uhrien kuuleminen ja traumatyöskentely heidän kanssaan sekä entisten taistelijoiden uudelleen integroiminen yhteiskuntaan. Kulttuurivaihtohankkeella halutaan tukea ja kouluttaa näiden organisaatioiden aktiivijäseniä Kolumbiassa. Tarkoituksena on, että nämä ammattilaiset voivat laajalti edesauttaa konkreettisin keinoin maansa rauhanrakennusprosessin onnistumisessa.

Matkan vaiheita voit seurata facebookissa pitämässäni blogissa, josta tulee katkelmia alle.

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Pääsimme viimeiseksi viikonlopuksi tutustumaan paikallisen taiteilijan ja pienkaakaotuottajan German Bernalin Arcapacha -residenssiin. Viidakko ja luonnon monimuotoisuus oli hengästyttävän upea kokemus! ... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Voi mikä päättäri-ilta! Mikä matka, mitkä tunteet ja tunnelmat! Kurssilaisille diplomit käteen, meille tuhat suukkoa ja halausta! ... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Kurssin päättäjäiset alkaa. Nyyh. ... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

www.youtube.com/watch?v=uzNF_tfr29I&list=PLLdYhVJsMEXIqRgnjCkw1KTSpqGUolbLQ&index=1El diplomado aporta a los participantes herramientas innovadoras de intervención en el contexto del posconflicto, por medio de formación en capacidades básic... ... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Olen vaikuttunut. Saimme kutsun (meitä on kutsuttu moniin järjestöihin tutustumaan ja yhteistyölounaille) Waldorf järjestöön, joka pitää yllä monenlaista toimintaa Etelä-Bogotassa. Tässä hienossa monitoimitalossa toimii päiväkoti, erilaisia hyvinvointia edistäviä ryhmiä aikuisille, teatteria, puutarha-ja käsitöitä, kuvanveistoa ja musiikkia, vain muutamia mainitakseni. Kaikki työskentely on terapeuttista ja sitä tehdään Waldorf-pedagogiikan holistisen ihmiskäsityksen mukaisesti moniammatillisissa työryhmissä. Talon voimanainen sanoo, että täältä ei käännytetä ketään pois! "jos emme tiedä miten auttaa, hankimme sellaisen ihmisen joka voi auttaa, on hätä millainen tahansa". Näin on syntynyt moniammatilliset työryhmät. Talossa on eri alan taiteilijoita, sosiaalialan ammattilaisia, vapaaehtoisia. Tänne palaa ne, jotka ovat saaneet apua joskus itse. Tämä järjestö on, myös Suomen näkökulmasta, aikaansa edellä! Suomessahan me vasta perustamme taloja, joissa kaikki palvelut olisivat saman katon alla. Toisin kuin sote, tämä järjestö perustaa toimintansa yhteisöllisyyteen, ei taloudelliseen näkökulmaan.

Järjestön alkutaipale on myös vaikuttava. Järjestön perustaja saksalais-itävaltalainen Helmut von Loebel asui Kolumbiassa kymmeniä vuosia vuodesta 1959 lähtien. Hänen motiivinsa työskennellä heikommassa asemassa olevien ihmisten kanssa kuuluu tässä: “My interest from an early age was to help children and young people in a situation of neglect and poverty, probably based on my experiences in the city of Berlin in the years of the post-war 1945/1946″. Aluksi työskentely tapahtui kaduilla. Järjestö alkoi kutsua kadun ihmisiä "kadun asukeiksi", tämä nimitys tuli myöhemminn Bogotassa viralliseksi. Aiemmin he olivat vain roskia, joita tuli puhdistaa kaduilta pois. Heillä ei ollut mitään arvoa yhteiskunnassa, eikä myöskään omissa silmissään. Kukaan ei ollut aiemmin kiinnostunut heidän tarinoistaan. Helmut ja hänen kanssaan kulkeneet ihmiset kiinnostuivat. Perustettiin taloja kadun asukeille. Tehtiin heidän kanssaan teatteria. Rakennettiin luottamus ihmisiin, jotka eivät edes itse pitäneet itseään ihmisenä vaan roskana kadulla. Kaikki työ perustui yhteyden rakentamiseen yksilöihin. He kiinnostuivat ihmisten tarinoista ja heidän luomastaan omasta alakulttuuristaan. Waldorf järjestön voimanainen Maria Antonia sanoo, että kadun asukit olivat ikään kuin palanneet takaisin metsästäjä-keräilijä kulttuuriin selviytyäkseen kaduilla.

Kuulin myös mieltä järkyttäviä tapahtumia Bogotan kaduilta, kuinka kadun asukkaita ammuttiin hienojen kauppojen edestä. Eräs kauneushoitolan pitäjä jäi mieleeni. Järjestö ehdotti tapaamista kadun asukkien ja kaupanomistajien välille, jotta löydettäisiin yhteinen kieli ja sopimus siitä miten "ongelman" voisi ratkaista. Ongelma oli että kadun asukit pilasivat kunnon ihmisten kaupungin ja karkoittivat kauppiailta asiakkaat. Kauneushoitolan omistaja kieltäytyi tapaamisesta, ei hänen tarvitse neuvotella roskien kanssa! Järjestö haastoi valtion oikeuteen ja voitti oikeudenkäynnin. Tästä seurasi paljon hyvää. Tästä aiheesta syntyi myöhemmin julkisuutta herättänyt teatteriesitys.

Vierailimme myös vuorenrinteellä olevassa hökkelikylässä, jonne järjestö vie koulutusta ja sosiaalityötä. Hökkelikylä on laittomasti perustettu rykelmä pellistä ja muusta kierrätysmateriaalista tehtyjä hökkeleitä. Näitä ihmisiä ja taloja en halunnut kuvata. Ihmiset tulivat heti tervehtimään ja siinä sitten katseltiin toisiamme erilaisista todellisuuksistamme käsin. Liikutun palatessani tähän hetkeen ilman sanoja, oman avuttomuuteni konkreettisesti tuntien vatsani pohjalla, sydämeni sopukoissa. Minä olen vain käymässä, he ovat hökkelikylänsä vankeja. Järjestö tekee kaikkensa, jotta nämä ihmiset pääsisivät omista vankiloistaan sekä mielen että konkretian tasolla.

Järjestö tekee myös antropologista ja etnografista tutkimustyötä. Kysyn mistä he saavat rahoituksensa. Osa rahoituksesta tulee valtiolta, osa yksityisiltä kannattajajäseniltä ja lahjoittajilta, yksityisiltä firmoilta kuten Porschelta. Rahoitusta ei kuitenkaan koskaan ole tarpeeksi, avuntarvitsijoita on paljon! Järjestö tekee paljon myös kansainvälistä vaihtoa muun muassa Saksan kanssa.

Kaikki taide nähdään järjestössä tasavertaisena tapana toimia ihmisten kanssa. Sitä ei tarvitse perustella vaan sen vaikutus nähdään silmien edessä yhä uudestaan ja uudestaan. Kumpa näin olisi myös Suomessa! Taidealan ihminen terveyskeskuksissa, sosiaaliohjaajan työparina lastensuojelussa, mielenterveyshoitajan parina taiteilija mielenterverveyskuntoutujien asuntoloissa!

Kaksi järjestön sosiaalityöntekijää kävivät Omakuva N.Y.T. taideperustaisen mentalisaatiotyöskentelyyn perustuvan koulutuksemme Externadon yliopistossa. Meillä on yhteinen kieli. Taide! He osaavat käyttää taidetta väylänä kohti parempaa itseymmärrystä, hyvinvointiaan ja he osaavat soveltaa omiin ympäristöihinsä mentalisaatiotyöskentelyä taiteen keinoin. Tälläkin hetkellä järjestössä toimii naisten ryhmä, jossa taide on vaikuttavassa osassa työskentelyä.

Olen/olemme kiitollisia näistä kohtaamisista!
Voit tutustua järjestön toimintaan alla olevasta linkistä ja facebookissa. Järjestö haluaisi luoda kontaktin kauttamme myös Suomeen.
*Ursula*

tai www.ceswaldorf.org/w/en/
... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Mielenterveys ja taide

Aika Bogotássa on sujahtanut ihmeellisellä vauhdilla, ja nyt ollaan jo kolmen päivän päässä kurssin päättymisestä. Eilen käsiteltiin myönteisiä ja estäviä kaikuja, jotka vaikuttavat meihin omasta historiastamme. Tänään mennään kohti tulevaa ja aletaan kuvitella mitä kaikkea kuviteltavaa voisi ollakaan, ilman mitään esteitä! Unelmoinnin vaikeus on noussut täällä esiin eri ihmisten puheissa. Maassa, jossa ei ole sosiaaliturvaa, on vaikea kuvitella itselleen muita todellisuuksia kuin se mihin on sattunut syntymään. Täällä on paljon köyhien alueiden joutilaita nuoria jotka hartioita kohauttaen toteavat että tässä se elämä on, ei muuta odotettavaa. Heillä ei ole kykyä tai kiinnostusta unelmointiin. On myös kadun asukkeja, joilla on takanaan erilainen elämä, kuten pieni suloinen Maria La Soledad, joksi hän itseään kutsuu. Näemme hänet toisinaan majapaikkamme lähistöllä. Hän istuu muovista rakentamansa pyöreän pesän keskellä kuin pieni hentoinen lintu. Tarina kertoo, että hänellä oli ennen perhe ja työpaikka läheisessä yliopistossa, ehkä opettajana. Hänen yksinäisen puhelun täyttämässä olemuksessaan on arvokkuutta, eikä hän halua oikein ottaa vastaan tarjoamaamme rahaakaan. Pohdimme, mistä hän saa ruokaa ja kuka hänestä ja hänenlaisistaan pitää huolta.

Keskustelimme Externadon humanististen tieteiden professorin Mauricio Aponten kanssa Kolumbian mielenterveystyöstä. Kävi ilmi, että psykiatrista hoitoa on vaikea saada ja se on kallista. Moni halua sitä ottaa vastaankaan. Terapiahoito on stigma, joka saattaa häpäistä koko perheen. On vaikeaa tietää, kuinka paljon apua tarvitsevia tässä maassa onkaan.

Ongelmat toki tiedostetaan, ja erilaisia valtiollisia aloitteita on vireillä. Taide on täällä yksi tärkeimmistä traumaattisten kokemusten ja vaikeiden elämäntilanteiden työskentelyvälineistä. Olemme hämmästyneitä siitä voluumista, millä taiteilijat työskentelevät yhteisöissä. Valtaosa kurssimme osallistujista tulee Idartes -nimisestä järjestöstä, joka koordinoi työtä kadun asukkien, vammaisten, lapsiperheiden, vanhusten, alkuperäiskansojen ja esimerkiksi teiniäitien parissa. Näiden koordinaattoreiden kautta työmme leviää sadoille muille taiteilijoille. Yksin Idarteksessa työskentelee 800 taiteilijaa. Taide on tuonut kolumbialaisille mahdollisuuden vastarintaan väsyttävän sodan keskellä, ja tarjoaa toivon kipinöitä niille, joita yhteiskunnan rakenteet eivät kykene auttamaan.

Taideprojekteissa on toki varjopuolensa. Toisinaan projektit toistavat itseään ja eivät vastaa Aponten mukaan todellisiin tarpeisiin. Idarteksen toiminnanjohtaja Catalina Orozco pitää taiteilijoiden kouluttamista tärkeänä. Moni taiteilija työskentelee yksin hyvin haastavien tilanteiden ja tarpeiden edessä, ja moniammatillinen yhteistyö tuntuu olevan vielä alkutekijöissä. Siksi Space -projektin mielenterveyden edistämiseen keskittyvä työ on tänne erityisen tervetullutta.

Mutta mikä meitä täällä eniten hämmästyttää, on kohtaamiemme kolumbialaisten uskomaton avarakatseisuus, lämpimyys ja elämänilo. He pitävät huolta toisistaan, kun valtio ei siihen pysty. He halaavat ja suutelevat kun päivä alkaa ja kun päivä loppuu. Emme varmasti tule samoina ihmisinä takaisin tämän kahden ja puolen viikon ystävällisyyden ja yhteisöllisyyden tehokuurin jälkeen.*Sanni Sihvola*
... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Toinen viikko Autorretrato YA -kurssista on pyörähtämässä käyntiin! On ollut hyvin intensiivistä ja antoisaa, joten terveisten päivittäminen tänne on jäänyt vähemmälle. Koitamme kirjoittaa illalla lisää! Hasta Luego! ... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa
View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Alku. Ryhmän alku. Omakuva N.Y.T. ohjaajien kurssi on käynnistynyt. Ensimmäinen päivä oli täynnä jännitystä. Kuka sinä olet? Keitä me olemme? Mitä näiden kahden viikon aikana alkaa tapahtumaan välillämme? Me emme tiedä. Jo toisena päivänä tunnelma on seestyneempi ja rauhallisempi. Matka alkaa. *Ursula* ... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Space! Tilaa nuorten ehkäisevään mielenterveystyöhön -projekti toimii Stean tuella osana FinFami Uusimaa ry:n kehittämistyötä. Kolumbian -ekskursiot toteutuvat yhteistyössä Madridin Instituutin ja bogotálaisen Externado-yliopiston kanssa, Ulkoministeriön tuella. Ensimmäinen jakso toteutui toukokuussa 2017, siitä kuvauksia tämän sivun alkupuolella. Tulevana maanantaina 15.1. on alkamassa toinen jakso, viime kerran opeista ja Ursulan läsnäolosta rikkaampana!

Tavoitteena on kulttuurivaihto: Me Space-tyypit koulutamme Autorretrato YA -kurssilla paikallisia yhteisötaiteilijoita ja psykososiaalisen työn ammattilaisia hyödyntämään taidetta ja mentalisoivaa työotetta, jota he voivat soveltaa esimerkiksi katulapsityössä tai ex-taistelijoiden integraatioprojekteissa. Me suomalaiset yhteisötaiteilijat ja järjestötyöntekijät saamme kosketuksen monikulttuuriseen työskentelyyn ja ymmärrystä esimerkiksi aseellisten konfliktien monisyisistä vaikutuksista ihmisen elämän kulkuun. Pääsemme tutustumaan paikallisten toimijoiden työhön ja solmimme uusia yhteyksiä.

Tulossa on kiinnostava ja monipuolinen kahden viikon jakso, jonka ajatuksia, kokemuksia ja tunnelmia jaamme tänne pieninä blogauksina ja kuvina. Stay tuned! #finfamiuusimaa
... See MoreSee Less

View on Facebook

8 months ago

SPACE Kolumbiassa

Perillä Bogotássa pitkän lennon jälkeen! Hotelli ParkWayn suihku voi olla kylmä, mutta vastaanotto lämmin. ... See MoreSee Less

View on Facebook